הבית בעמק האלה – בית FOREVER

November 21, 2017

 

 

 

תכנון בית הוא אומנות לכל דבר. כל בית מביא איתו את ההשראה והרעיונות הייחודיים שלו. זהו תהליך מורכב מאוד וקל להתפטות להעתיקו לבית אחר, כמובן, עם שיפוצים קלים לפי דרישות הלקוח.  אני לא עובד כך. התהליך שלי מול הלקוח הוא ארוך, מפורט, לעיתים אפילו חודרני. אני יוצר פרוגרמה ממוקדת וארוכה ושואל את הלקוח שאלות מאד אינטימיות. התשובות הללו הן שעוזרות לי ליצור עבורו את הבית המושלם, זה שיתאים בדיוק לכל צרכיו.

 

בשיטת עבודה כזו, אחרי שסיימתי עם תוכנית לבית אחד, אני מניח אותה בצד ועובר להתחיל תוכנית חדשה מאפס לפרויקט הבא שלי, לכן לעיתים אני אוהב להביט בשולחן העבודה שלי ולהזכר בפרויקטים ישנים שאני אוהב במיוחד, כאלה שגם אם הייתי רוצה, לא הייתי יכול לשחזר בזכות הייחודיות שלהם. כזה הוא הבית בעמק האלה, זה שאני קורא לו "בית FOREVER". 

 

תהליך העבודה מול הלקוחות

 

הלקוחות שהגיעו אליי הם זוג מקסים, שלא גרו במושב לפני כן, אבל חלמו כל חייהם על חיי מושב. הם ייחלו לחיי קהילה, נוף פסטורלי ומעל לכל – חוות סוסים בתוך המשק, עליהם יוכלו לרכב. הם הגשימו את החלום וקנו משק מיד שנייה, והגיעו אליי כדי שאקח את המשק ואהפוך אותו לבית הפנטזיות שלהם, כולל חוות הסוסים.

 

מהרגע שראיתי את השטח ידעתי שהדבר החשוב כאן הוא לשמור על איך שהבית עוצב על הקרקע מבחינה טופוגרפית. צריך לשמור על הצביון ההיסטורי של האזור, תוך כדי שעושים את השינויים הרלוונטיים, לשמר את הגגות השטוחים, את האבן המאסיבית, את כל שהופך את הבית הזה למיוחד במינו. עוד ביקשו ממני הלקוחות, וזו הייתה הדרישה המנחה בכל הפרויקט, שהבית יהיה ממוקם כך שניתן יהיה לראות ממנו הכל, את הבריכה, את חוות הסוסים, את הנוף המרשים, וכך עשיתי.

 

הבית בנוי במעין צורת ח' (או, אולי אפילו האות ה', משום שחוות הסוסים נפרדת מהבית ואיננה מחוברת למבנה הגדול). במרכז השטח ממוקמת הבריכה, לב העניינים. בנקודה זו מתקיימים הרבה מחיי המשפחה. מדובר במשפחה שאוהבת לארח הרבה, לכן הבריכה משמעותית, חדר הכושר, המטבח החיצוני שהתקנו, אזור המשחקים של הילדים ועוד. מהבריכה ניתן להתחבר לאזור האירוח המרכזי, לחוות הסוסים, למשק (והגפנים הנהדרות במקום) וכמובן לבית עצמו. מדובר בשטח אירוח עצום, בדיוק כפי שהתבקשתי לבצע. עוד התבקשתי לדאוג כי מחדר ההורים תהיה תצפית ישירות אל הבריכה, בכדי שההורים יוכלו להיות בשליטה על האזור גם אם אינם נוכחים בכל רגע.

 

בניית התכנון

 

לאחר שקיבלתי את כל הבקשות מהלקוחות, התחלתי לתכנן. אני פועל בשיטה שאני קורא לה "לתמחר מטראז'". במשק הזה זכויות הבנייה היו יחסית גמישות, לכן ישבתי עם הלקוחות ושאלתי אותם מה הם רוצים לראות בתוך הבית. אני לא קוטע ולא מציע גדלים, מתחיל רק בהקשבה. לאחר מכן אני מחשב את המטראז' הנדרש לכל מה שהם ביקשו ומתמחר להם אותו. מבינים יחדיו אם ניתן לעמוד בתקציב ועושים שינויים בהתאם, מורידים חדר, מקטינים חדרים, עושים שינויים. למשל, בית ממוצע, המרחב הציבורי שכולל את מבואת הכניסה, הסלון, המטבח ופינת האוכל עומד על 60 או 70 מטרים, בבית הזה הגענו ל-140 או 150, פשוט כי אלה היו דרישות הלקוח, כי התקציב אפשר זאת וכי המקום אפשר זאת.

 

על הבית עצמו

 

הבית הראשי הוא בית עם אופי כפרי, אפילו פרהיסטורי. הכל מאוד אותנטי, גם מבחוץ וגם מבפנים. על הקירות אין צבע, אלא טיח גס. יש שימוש נרחב בחומרים טבעיים כמו עץ, אבן וברזל. ניתן לראות זאת בקו העיצובי, ברהיטים ובחומרי הגלם בתוך הבית – הכל כפרי. הריצוף שנבחר הוא פרוצלן. זוהי אומנם בחירה מודרנית אבל רק על מנת להעצים את הנוכחות של החומרים הטבעיים ואת הכפריות של הבית.

 

על השטח של המשק קיים בית נוסף, והאתגר מבחינתי היה לתכנן את הבית הזה כדי שיחיה בשלווה עם הבית הנוסף, ושלא יזכיר אותו או יהיה דומה לו. כמו כן, היה צורך לייצר נגישות גבוהה בין כל חלקי המשק לרכבים, לטרקטורים, לכל כלי הרכב שזקוקים לגישה למשק חקלאי סטנדרטי.

אמנם הפורצלן ברצפות הוא מודרני, אך אפילו זו בחירה שנעשתה על מנת להעצים את הכפריות בחלל.

על האורווה

 

גם את חוות הסוסים תיכננתי עבור הזוג וזו הייתה גולת הכותרת עבורם. מדובר באורווה המתוכננת בצורת ר', כאשר הר' מופנית לכיוון הבית, יוצרת מעין מלבן ענק אם מסתכלים במבט על. הבית משקיף אל החווה, החווה משקיפה על הבית, בדיוק כפי שבני הזוג חלמו. שטח חוות הסוסים הוא בין 400 ל-500 מטר, והיא כוללת מקום ל-8 סוסים ומגרש מגודר לסוסים (מנז').

 

הבית בעמק האלה הוא בית FOREVER. זה לא בית מודרני, כזה שעוד 30 שנה יביטו בו ויאמרו "זה סגנון שהיה נפוץ בשנות ה80', ה90', ה-2000", סגנון כזה שהכל בו נראה אותו דבר. אף אחד לא יוכל לומר על הבית שזה סגנון שהיה נפוץ לפני 30 שנה. זה בית שיהיה נפוץ ל-3000 שנה. בית לנצח.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload